Kısırlaştırma Sonrası Kedi Bakım Süreci ve Alınabilecek Önlemler
Kedi Kısırlaştırma Operasyonundan Önce Yapılması Gerekenler
Kısırlaştırılacak kedinin bir gün önceden hiçbir şey yememesi gerektiği dikkat edilmesi gereken etmenlerin başında gelir. Operasyon sürecine kadar su içmesine dahi izin vermemeniz önemlidir. Kedinizin ne kadar süre besin almayacağını operasyon saatinin belirginleşmesiyle birlikte düzeninize göre ayarlayabilirsiniz. Pet sahiplerinin de bu sürece psikolojik olarak hazırlıklı olması ve sakin kalması ise faydalı olacak diğer elementlerin başında gelir. Gergin bir psikolojide olmanız, sizin kadar evcil dostlarınızın da bu stresli süreci daha zor atlatmasına sebep olabilir. Bizlerin ruhsal durumunu hisseden minik dostlarımızın tıbbi süreçlerinde psikolojik olarak temkinli bir ruh hali taşımak oldukça önemlidir.
Erkek ve Dişi Kedilerin Kısırlaştırma Sonrası İyileşme Süreçleri ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Kısırlaştırma işlemi sonrası kedinizin bakımını iyi bir şekilde sağlamak, bu sürecin sorunsuz geçmesinin en önemli noktasıdır. Dişi kedilerde kısırlaştırma operasyonu 'spaying' olarak da adlandırılabilir. Dişi kedi kısırlaştırma operasyonu, kızgınlık dönemine giren kedinin dışarıya kaçmasını ve oluşabilecek tüm olumsuz durumları ortadan kaldırmak için yapıldığı gibi, istenmeyen gebeliklerin önüne geçmek için de uygulanabilir. Dişi kediler 4 aya ulaştıktan sonra gebe kalma ihtimali taşırlar. Bu nedenle gebelik ihtimali taşıdığı olgunluğa ulaşmalarının ardından veterinerizin de onayını sağladıysanız kısırlaştırma işlemine niyetlenebilirsiniz. Dişi kedinin kısırlaştırılmasının sağladığı avantajlardan en önem taşıyan kriter rahim enfeksiyonu riskinin ortadan kalkmasıdır. Bu sayede istenmeyen gebeliklerin de önüne geçilmiş olunur. Unutmayın ki kediler kısırlaştırma işleminin ardından bir daha yavru sahibi olamamaktadır.
Erkek kedi kısırlaştırma işlemi ise 'castration' olarak bilinir. Dişi kedilerde olduğu gibi erkek kedilerin de kızgınlık döneminde dışarıya kaçıp kendine ve diğer kedilere zarar vermesi muhtemel bir olasılıktır. Erkek kedilerin kısırlaştırma işleminden dişi kedilere nazaran daha kolay bir süreç olarak bahsedilebilir. Erkek kedilerde kısırlaştırma işleminde vücutlarının dış bölümünde bulunan testisler çıkartıldığından dolayı risk çerçevesi daha kısıtlıdır. Erkek kediler kısırlaştırma sonrası depresyona girme eğilimi gösterebildiğinden dolayı psikolojik olarak daha hassas bir dönemle baş edebilirler. Bu durumun sebebi ise cinsel yetisinin kaybolmasına bağlı olabilir.
Kısırlaştırma işlemi sonrası kedi bakımıyla ilgili yapılması gerekenlerden ise bahsetmemiz gerekirse:
- Kedi kısırlaştırma işlemini takip eden 24 saat oldukça önemlidir. Bu süreç içerisinde kedinizin sessiz ve kalabalık olmayan bir yerde dinlenmesi gerekmektedir.
- Kısırlaştırma sonrası kediler, anestezinin de etkisiyle ışığa karşı daha duyarlı olabilir. İçerisinde bulunduğu ortamın ışığını orantılı bir şekilde ayarlayabilir veya evcil dostlarınız için karanlık bir ortam yaratmanın faydası dokunabilir.
- Kedinizin kısırlaştırma işleminin ardından farklı kedilerle veya çocuklarla aynı ortamda bulunmaması daha sağlıklı olabilir. İnsanlar gibi kediler de kısırlaştırma sonrası anestezinin etkisiyle halsiz ve mutsuz hissedebilirler.
- Kısırlaştırma sonrası kedinizin mide bulantısı yaşama olasılığı vardır. Anestezi etkisini yitirmeye başladığında kedinize veterinerinizin kontrolü ışığında az miktarda su ve mama verebilirsiniz.
- İyileşme süreci boyunca kediniz için tuvalet kabını öncekine nazaran daha yakınındaki bir noktaya yerleştirmeniz iyi bir karar olacaktır. Tuvaleti sürekli temiz tutmanız ise dışkıdan dikişlere herhangi bir maddenin bulaşmasını engeller.
- 24 saat içerisinde kedinizin idrarında kan görünmesi normal olabilir ancak 24 saatin ardından kanama durumu devam ediyorsa veteriner hekiminize başvurmanız olası risklerin önüne geçmenizi sağlar.
- Kısırlaştırma sonrası kediniz daha fazla yeme eğilimi gösterebilir ve bu gibi durumlar sağlıksız kilo almasına yol açabilir. Kısırlaştırma sonrası kedilerin daha fazla kilo almasını önlemek için kısır kediler için üretilmiş olan özel mamalar tüketmeleri önerilmektedir.
- Kısırlaştırma sonrası kedinizin fazla hareket etmesine izin vermemelisiniz. Aynı zamanda çok uzun süre hareketsiz de kalmamalı. Dikişleri iyileşene kadar atlamasına, koşmasına ve zıplamasına engel olmanız da faydalı olacaktır. Ani ve yorucu hareketler sonucunda dikişler zarar görebilir ve iyileşme süreci uzayabilir. Kedinizi belirli bir alanda tutmak, gözlemlemek adına işinizi kolaylaştırabilir.
- Yara tamamen iyileşene kadar kedinizin dikiş bölgesine zarar vermemesi için Elizabeth veya Buster olarak bilinen yakalığı kullanmanız iyi bir çözüm olabilir. Böylece kedinizin yara bölgesine temas etmesi ve kaşıması zorlaşacaktır.
- Kısırlaştırma işlemi sonrası kedinizin vücudunda şişme, kızarma gibi belirtiler görürseniz, veteriner hekiminize bildirmelisiniz.
- Kediniz iyileşene kadar dışarıya çıkarmaktan ve yıkamaktan kaçınmalısınız. Yara kısmını ise hijyen bakımından nazik bir şekilde nemli bir bez ile temizlemeniz doğru olacaktır.
- Kedinizin dikişlerini bir iki gün gözlemlemeyi ihmal etmeyin. Kısırlaştırma sonrasında kedinizin tam anlamıyla iyileşmesi 10-14 gün gibi bir süreci bulabilir.
- Kısırlaştırma işlemi sonrası kedinizin duygusal olarak hal ve hareketlerinde değişimler olacağından dolayı minik dostunuzdan ilgi ve şefkati esirgememelisiniz.
- Kısırlaştırma sonrası kedinizi veterinerinizin uygun gördüğü zamanlarda kontrole götürerek oluşabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.
Tüm evcil dostlarınız ve kedileriniz hakkında detaylı bilgilere erişmek için veteriner hekimlerin ve pet severlerin buluştuğu Petyesini takip edebilirsiniz.